Pirotechnika Blog

Pirotechnika Blog

Tűzijáték recept - 30 mm Telepbombi, kezdőknek

2013. november 06. - kirchner

A receptek némelyike életveszélyes is lehet, vegyészeti ismeretek nélkül ne fogj hozzá! Ismételten: nem vállalok felelősséget semmilyen kárért, melyeket az itt található receptek elkészítése okozott! Csak saját felelősségre!

 

Maga a recept:
Ez a bombi a videógalériámban megtekinthető videón is. A recept kezdőknek szól ám nem gagyi, normális anyagokat használ. A bombetta lényege nem a nagy precizitás, hanem a sorozatgyárthatóság, ami fontos a telepbombiknál. Lássunk hozzá:

Amire szükséged lesz (5 db bombihoz)

Sirius flash
25 cm széles, kb 1 m hosszú brana kraft vagy csomagolópapír
Csillagok, 5-6 mm átmérőjűek
Visco, 1.5 sec késleltetésre beállítva,
Ragasztópisztoly
Enyv, faragasztó, csiriz...
24mm OD sablon (3mm-s falvastagsághoz)
Karton (Nem papondekli!!!)
p.zs.
30 mm ID telepcső (ez a legjobb, mert nem kell szarozni a dugókkal)

Lássunk neki!

A kraftpapír csíkot egyenletesen beragasztózva a lehető legkevésbé teleszkópolva feltekerjük a sablonra, majd rögötn felnégyeljük. Így 5 darab 5 cm hosszú csövet kapunk, amelyek szépen belecsusszannak a telepcsöveinkbe. Ezeket odarakjuk száradni. Ha enyvvel dolgoztunk, ez elég gyorsan megy. Amíg szárad a cucc, elkészítjük a bombik ID-jének megfelelő átmérőjű kartonkorongokat, majd egy lyukat ütünk belé, amelyen pontosan átfér a viscónk. Ha negyobb tételben dolgozunk, érdemes egy bombiba rakni szépen sorjában, majd átfúrni. Ha ez megvan, a viscókat egyenként beragasztjuk a csőbe. Bár az időzítés 1.5 sec, a visco 2 cm hosszú kell legyen. 5mm bemegy a bombiba, a többi úgyis a fojtáson kell átégjen. A korongokat félretesszük, ezzel zárjuk majd le a bombit.

A következő lépés, hogy a megszáradt hengereket lefojtsuk. Ezt úgy oldjuk meg, hogy a sablon segítségével p.zs.-t kalapálunk, majd 6 mm mélyen visszanyomjuk a bombiba. Ezt követően olvadórudas ragasztóval (ú.n. "takonyragasztó") lefojtuk a bombit. Ha az összes kész, jöhet a töltés. Jó sok siriusos flsah kell bele, mert ez a leggyengébb keverék. Csillagból egyaránt jó a vágott és a görgetett is. Természetesen pumpálttal is működik, csak ilyen kis méretű csillagokat elég nehéz pumpálni. Miután a bombi töltve, jöhetnek a viscós korongok. Azért ezekkel zárom le, mert a viscótól fogva igazítható a korong, márpedig nem kellemes, ha ferdén kerül be. A fojtás itt is értelemszerűen 6 mm vastag és szintén takonyragasztó. Ha akarunk, rakhatunk nyomjelzőt is a bombinkra, ámm szinte 100%, hogy a vető letépi. A gy.zs.-vel szerelt részre feltétlenül szükséges egy vékony p.zs. réteg, hogy a vető ne olvassza meg a fojtást és ebbél ne jussn a cső falára.

Vetőkosarat, sorbakötést mindenkire magára bízom, ki hogyan szeretné. Ez egy saját recept, természetesen szabadon módósítható, variálható. Sok sikert!

A bejegyzés trackback címe:

https://pirotechnika.blog.hu/api/trackback/id/tr175787394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása