Pirotechnika Blog

Pirotechnika Blog

Tűzijáték recept - 45 mm bombetta (sorozatgyártható)

2014. január 13. - kirchner

A receptek némelyike életveszélyes is lehet, vegyészeti ismeretek nélkül ne fogj hozzá! Ismételten: nem vállalok felelősséget semmilyen kárért, melyeket az itt található receptek elkészítése okozott! Csak saját felelősségre!

Maga a recept:
Ez egy újabb kis kaliberű bombetta receptje, amivel (ha ügyesen dolgoztunk), különböző bontási formákat is elérhetünk. A recept főleg azoknak szó, akik alacsony költésgvetésű de látványos szilveszteri vagy más show-t akarnak csinálni.

Lássunk hozzá!

Szükséged lesz:

40mm OD héjakra (külön kérésre írok módszert ilyen sorozatgyártható héjakra is)
4-max 5 mm átmérőjű görgetett csillagokra (kilós tételben is készíthető)
1sec/cm égéssebességgű viscóra
Flashporra, KP-ra, fűmagos flash-re, de akár BP-vel is működik.
egyvszalag vagy kraft papír
BP-re
Quick Match-ra

Lássunk hozzá!

A héjakat megtöltjük. Ha nagyon gyorsan akarunk dolgozni, akkor ömlesztve is tehetjök a csillagokat, de egy kis odafigyeléssel akár az alábbi bontási formákat is elérhetjük (Chrysanthemum, Peony, Ring, Bow Tie, Rin+Bow Tie). Mindenképpen nagy vagy közepes fényerejű csillagokkal dolgozzunk. Takeo Shimizu könyvében F1, F2. Az időzítést 1.5 sec-re állítsuk be. Ha a csillagok ömlesztve vannak, csak tekerük körbe a viscót papírszalaggal, ám egyébként szükség lesz egy hosszabbításra, ami egy BM-vel vagy gran BP-vel megtöltött csövet jelent. Ha ez megvan, zárjuk be a bombit, majd jöhet a tapaszolás. Tapaszolásnál nem érdemes különböző technikákat alkalmazni (háromszalag, köcikk, stb), hanem egyszerű Shimizu 3" alattival dolgozzunk. Ez azt jelenti, hogy egy szalagot függőlegesen körbevezetünk az egyenlítő mentén, egy másikat rá merőlegesen. A megmaradt részt töltsük ki csíkokkal, melyek nem érnek el a bombi tetejéig; így kikerülhetjük a csúcsosodást. Ezután már nincs már hátr, mint a vetőkosár csatlakoztatása. Tekintve a kis kalibert közepes minőségű BP-ből 12% vetőt ajánlok, jó minőségűből 10% is elég lesz. Gyújtás felülről stoppinnal, vagy alulgyújtós módszer is használható.

A bejegyzés trackback címe:

https://pirotechnika.blog.hu/api/trackback/id/tr745785883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása