Pirotechnika Blog

Pirotechnika Blog

Tűzijátékok fotózása, videózása

2010. december 19. - kirchner

Tűzijátékot fotózni ne próbálkozz- szinte biztos kudarc. Túl azon, hogy az élő látványt kihagyod, még a képek sem fognak sikerülni. A történet hasonlít a tv frissítéshez, itt is a szemünk memóriája segít be a képalkotásba, ezért a pillanat-fotón nagyon sokszor csak értelmezhetetlen momentumot kapsz el.
A másik módszer a hosszú (több másodperces) exponálási idővel készült felvételek. Ezek már szebben mutatnak azonban az elmozduló effekt részek miatt csak egy végigégett hosszú csóva látszik és így a legkülönbözőbb effektek is szinte egyformának látszanak. Az eredmény ahhoz hasonló, mint amikor egy nagyváros éjszakai fényeit fotózzák és az autók lámpái egy vonalként jelennek meg.

Videózás már jobban megy, itt azonban az a bibi, hogy a spéci körülmények miatt, csak legalább mini DV rendszerrel (lehetőleg 3CCD) lehet élethű felvételeket készíteni. Ez alatt ne is próbálkozz, úgyis bukó. Gondolom, ha már van ilyen ketyeréd akkor nem akadály egy állvány sem, ami szintén nagyon üdvös. Na, most ha elég határozott szándékod a filmezés, akkor fogd az egész cájgot és távolodj el a fellövéstől minimum 40 (azaz negyven!) méterre, de még jobban jársz az 50 vagy 60 méterrel. Ne kérdezz semmit, hanem gondolj rám hálás szívvel, amikor az effekt nem fogja a képernyőd 90 %-át kitölteni és még a bombák csóvája is látható lesz némileg. Ha mégis közelebbről videóznál nem lesz meg a referencia keret a képernyődön és nem érthető, hogy mi is van az égen, ráadásul csak rángatod a gépet ide-oda, hogy követni tudd az egészet. A maximum, amire 25-30 méterről mehetsz, hogy sikerül néhány romantikus belső képet készítened az effektekről, amit a nők később egyébként mindig értékelnek, nem tom mé.

Tehát ha már elmentél a sáros park túlsó végébe és már mindenki utál, mert rád kell várni az első fellövéseknél beállíthatod a fix fókuszt mert az automata semmire sem jó. Így aztán ha vesztek 4-5 terméket kis szerencsével az utolsókat már használhatóan tudod rögzíteni.

Egyébként meg azt javaslom, inkább élvezd a műsort a többiekkel együtt, minthogy küzdesz valahol hátul egyedül a sötétben. A fellövéseket meg inkább töltsd le a web oldalunkról. Akárhogy is döntesz jó szórakozást és sikeres felvételeket! Ha sikerül jó felvételeket készítened, a pazar színek miatt, később nagyon szép emlék lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://pirotechnika.blog.hu/api/trackback/id/tr212571793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása